Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2021 05:33 - Апостол твърди
Автор: zzz65 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1990 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 04.06.2021 06:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 2Apostol твърди

                Че комунизма  е като Византийската империя, а капитализма е царството на Мидас1

Вярно при социализма  бяхме  закростени за родния край. . Трудно можехме да  станем софийски граждани Но едва ли има общо с закрепостяването във Византия2 и трудно получаване на софийско гражданство ?. Парите и златото са богатство при робовладелския строй , а при капитализма и пазарната икономика  са стока.

При цар Мидас производството е било за самозадояване, а при пазарната икономика е за пазара. При  цар Мидас са работили с иструменти  с който   произвеждали до някоко бройки от дадената стока за година, а при пазарната икономика за ден  с машината  се произвеждало  няколко десетки  пъти повече от същата стока , която майстора произвеждал за цяла година. Вярно е ,че производството на майстора е понякога и изкуство.

Иструментите се предавали по наследство, а машините се сменят на пет до десет години. Машините се водят в отчетите като дълготрайни матриални активи.

За различията между времето на Мидас и пазарната икомика може да се напише цяла книга. Общото е само  любовта към парите. И за набавянето силните на деня са способни на законорушения.

 Дали стопанстото на Византия  е рентабилнно за средновековието? Щом тя просъщестувала повече от 15 века  3без промени4то е ретабилно с отлична номеклатура. Ако е била  бедна тя нямала да може да упралява. И едва би устояла толкова дълго?  А царстото Мидас  икономиката неефектина защото то не имало  никакво влияние върху историята на човечестото. Управлението на цар Мидас е държало  само на въшния блясък. Ако няма нормален стопански живот дадена държава дори и империя да е , тя няма да просъщестува  дълго. Какво остава от империята    на Александър Македонски след смъртта му? Не се дължи  на изтущенията на стопанството  от разходите за  походите на Александър Македонски?

А може би се възхищаваш на богатствата който  има цар Мидас ?? Ако това е причината. То се задава следния въпрос .

Кое е по важно  нормален за  епохата стопански живот или богатството на владетеля което нарушава стопанския живот??? Какво ще доведат  разхищенията който се правят   в пазарна икомика за да набавят богатства за   покорни слуги?? Тези  разхищения  няма ли да  превърнат   в мит пазарната икономика , като митът за цар Мидас???

 При цар Мидас е имало  роби.От това не следва ли  Апостоле ,че пазарна икономика е робски труд? Апостоле кое е по добре да бъдеш роб или крепостен селянин?Не твърдиш  ли Апостоле ,че капитализма е загнил строй и ще бъде замен с друг? Че  комунизма е по добър от пазарната икономика независимо от свойте слабостти??

До тези заключения  стигнах от твоя коментар.

 

Бележки

 

1 Според легендата каквото докосне Мидас превръщал всичко злато.Във всяка легенда има частица  истина ... Рудници за злато, С галерийте не надупчил ли  земята  и не ли  съсипал  хумусния слой? Земята не произвеждала нищо. Това довело до глад. Любовта към богатството на всяка цена не  носи ли вреда на обществото

2 източната Римска империя

3 упралението и стопанстото е създадено от Рим и  затова трябва даприемем ,че  стопанския живот на Византия започва с  идването на Рим наБалканите. Самата Византия е продължител на Римската империя.

4става дума само за революционни промени. Еволюционните промени са чести. Най малката промяна в закона променя  стопанския живот.

 




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zzz65
Категория: Лични дневници
Прочетен: 536161
Постинги: 370
Коментари: 306
Гласове: 17904
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930