Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2013 08:50 - САШ спасила ли е България отунищожение след края на 1 световнна война
Автор: zzz65 Категория: История   
Прочетен: 1571 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2013 05:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Малка част от български  историци вчитат ,че ако Америка не била България щяла да бъде изтрита от картата  на европа след края на първата световна война.вярно ли е?На какво  се позовават?САЩ се противопоставили на договорите подписани с победените,Дори не подписала договорите .Коя от европейските страни се интересувала от мнението. на САЩ ?Нима Ньойският и другите договори подписани с победените не влизат в сила?
Според мен България е била спасена от Ленин и Кемал Ататюрк.
Глупост...Ще кажете вие... Турците ни мразяг ,а ленин е диктагор.Не  става дума до желание ,а ситуация.
Първо Българска армия не се изтегля като запазва боеспоспособността.
Второ много войници след неуспешното въстание не се ли завръщат соръжието в домовете си?.
Трето Самите нороди не искат повече война и са повече  склонни да приемат  комунисттите ,а не война..
Четвърто Да не говорим само за кумунистически офицери ,а за офицери който  са бил склонни при определени условия да сътрудничат  с комунистите Какво би станало при заплаха  за отечеството?Не забравяйте унгарската съветска република.
 Какво са ни помогнали турците?Нямаше ли гърко турска война  след първата световна война .Гърция я  загубва. Понякога в политиката и в живота става така ,че можеш да помогнеш на враговете си дори да не желаеш.Не винаги великите сили могат да контролират ситуацията.Именно понякога  невъзможността на великите сили  контролират ситуацията спомага някоя нова държава да стане велика.
Показателно ,че се страхували от България ,че Адантата  дава чак двадесета година Западна Тракия на Гърция .По Ньоския договор е била окупирана от Адантата.
 Говорило се,че България щяла да бъде разделена между съседите
Не всичко което се говори е истина.Пуснат е този слух за да бъде принудена българската  делегация да   подпише.Ньойския договор.





Гласувай:
2



1. anonymousbulgaricus - 1. Пропуснал си, че Османската и...
31.01.2013 17:51
1. Пропуснал си, че Османската империя и България не са врагове, а съюзници по време на ПСВ.
2. Гърция първоначално получава като кондоминиум не само българските територии в беломорска тракия, но и тези на Османската империя та чак за малко има граница на Черно море.
3. Никой (освен най-лудите политически инвалиди в Гърция и в Сърбия) не искат България да изчезне. Победителите оценяват участието на България в ПСВ като причина войната да продължи с още 1 година с всичките щети, които те са понесли. Затова и правят нужното България да няма такъв ресурс повече - орязват я териториално, налагат и огромни репарации и забрани в сферата на въоръжение, брой, технологии и т.н. при българската армия.
4. В резултат на несъгласието си с решенията във Версай, Гърция води и губи практически две войни - едната официална с Османската империя, в резултат на която се ражда модерна и светска Турция, а пък над 2 милиона гърци са изселени от Мала Азия и заселени в българската демографска територия в Беломорието и една с България, наречена "инцидент" - бити са от преоблечени като четници български войници и от четници на ВМРО, в резултат и България получава известни облекчения.
5. Великите сили, ударили с тоягата по България, държат и моркова - териториите в беломорието не са придадени безусловно на Гърция, а под временно управление, уредено в договора (то изтече преди няколко години) - т.е. ако слушкаме и имаме правилна политика, а ако Гърция не слушка винаги може да ни ги върнат - е, ние продължаваме да не слушкаме, а Гърция с тия две изключения продължава да слушка.
6. СССР е извън войната още по Брест Литовския договор и там текат съвсем други процеси, нямащи връзка и общо с България поне до 1923 г. и за съжаление и през 1944-1989 г.
7. САЩ са единствената държава, която се застъпва за България по време на конференцията в Париж по свои геополитически причини и предвиждайки, че тези договори създават проблеми - както си отбелязал не са чути и те не ги подписват!
цитирай
2. zzz65 - с 1, 2, 4 и 7 точка сте прав. 3 според ...
31.01.2013 20:05
с 1, 2 ,4 и 7 точка сте прав.
3 според мен е възможно да имало подобен сценарий навлизането на гръцки войски в петрич през 20 те години на миналия век за който гърция е била принудена от великите сили да плати за нанесените щети ,както и балканският пакт насочен срещу българия
5може би имате напредвид за икономическия излаз на бяло море ,което останало само на книга .отанолото е легенда . дори да си прав да е дадено временно управление,но юридически то отпада с договърите за границите след вторатя световна война.
6 на пръв поглед си прав ,но самия страх от кумунизма е това което плашило адантата.
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Затова казах, че ние "не сл...
01.02.2013 09:56
Затова казах, че ние "не слушкаме", а гърците след Петричкия инцидент "слушкат" и съответно след ВСВ този статут се промения и никой днес не може да предяви претенция за тези територии, въпреки че давността на Ньойския договор изтече.

До края смъртта на Ленин практически, не са се страхували от комунизма в СССР и са вярвали, че ще падне от само себе си и в резултат на вътрешни противоречия или външни интервенции. Реалният им страх започва по-късно и е причина за неадекватното им поведение към Хитлер и милитаризацията на Германия (която са разглеждали като инструмент за разправа с СССР) и това им излиза тежко и през носа - за съжаление не само на тях, а и на целия свят, пък България се оказва в процентно съотношение най-потърпевша, въпреки че реално не прави нищо особено.

Но, принципно риск България да изчезне по време на Парижката конференция не е имало (въпреки мераци на сърби и гърци), а картите ги чертаят Франция и Англия без слушат никой друг. Ако са решили да ни поделят между Гърция, Сърбия и Румъния протестите на САЩ е нямало нито да им повлиаят нито да ги спрат. За щастие не са имали такива идеи в главата си. Това най-вече имах предвид.

Макар и с решаващо значение за изхода на войната САЩ още са далеч от определящо място в световната политика и в реденето на политическите съдбини в стара Европа. То и там след смъртта на Уилсън за дълго време се връща доктрината Монро, а после идва и голямата депресия, та чак след договора наем-заем между Чърчил и Рузвелт, САЩ добиват стаут и желание да станат това, което стават, а Франция и особено Великобритания губят водещия си статут в международните отношения и при определяне на световния ред.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zzz65
Категория: Лични дневници
Прочетен: 534328
Постинги: 370
Коментари: 306
Гласове: 17837
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930